Een vector logo is een belangrijk onderdeel bij het opmaken van je drukklare bestanden. Maar wat is een vector bestand? Een vector bestand is een digitale, grafische afbeelding die je oneindig kunt verkleinen en vergroten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het bestand is namelijk niet opgebouwd uit pixels (kleine vierkantjes) maar uit lijnen.

Waarvoor heb je een vector bestand nodig?

Met een vector bestand kun je (zoals eerder aangegeven) oneindig verkleinen en vergroten zonder kwaliteitsverlies. Daarom worden logo’s vaak zo opgemaakt. Elke designer kan met een vector uit de voeten. Het logo kan worden gebruikt op al je drukwerk maar ook op je digitale bestanden. Het voordeel is dat je niet meer hoeft te zoeken naar een bestand in de juiste kwaliteit.

Daarnaast is een vector voor sommige productietechnieken vereist. Voor het snijden of frezen van stickers of plaatmateriaal volgen de machines namelijk de lijnen van je bestand om zo de vorm te kunnen maken. Die lijnen worden alleen getraceerd als het bestand vector is.

Wat is het verschil tussen een pixel en vector bestand?

Het grootste verschil tussen een pixel bestand (bv. een JPEG of PNG) en een vectorieel bestand is dat een pixel bestand blokkerig wordt als deze wordt uitvergroot, terwijl een vector file onbeperkt kan worden vergroot zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. 

Pixel bestanden kan je eenvoudig vinden op het internet maar zijn dus niet bruikbaar voor drukwerk aangezien de kwaliteit daarvoor te laag is.

Hoe maak je een vectorieel logo?

Om een vector te bestand te maken, heb je een grafisch programma nodig waarmee dit kan. Met de programma’s Adobe Illustrator en Adobe InDesign creëer je automatisch vector bestanden. Alle teksten en vormen die je hierin opmaakt zijn een direct vector.

Ben je zelf niet helemaal thuis in deze programma's? Dan maken wij graag een vectorieel logo voor jou op!

Welke vector bestandstypes zijn er?

EPS bestand

EPS is de afkorting voor Encapsulated PostScript. Dit is de moeilijke naam van het bestandsformaat. Deze bestanden worden ook vaak omschreven als .eps.

PDF bestand

PDF is de afkorting voor Portable Document Format. Dit is de volledige naam van het bestandstype. Deze bestanden worden ook vaak omschreven als .pdf.

AI bestand

AI is de afkorting voor Adobe Illustrator. Met deze term wordt het bestandsformaat bedoelt. Deze bestandsextensie wordt ook vaak omschreven als .ai.

SVG bestand

AI is de afkorting voor Scalable Vector Graphics. Met deze term wordt het bestandsformaat bedoelt. Deze bestandsextensie wordt ook vaak omschreven als .svg.


CONTACTEER ONS VOOR EEN OFFERTE